“Йога в образованието” от Мишелин Флак – част първа

R.Y.E. (Изследване на йога в образованието) е основано от свами Йогабхакти във Франция през 1978 г., вдъхновена от свами Сатянанда, като използва своя собствен опит като йога учител и учител по английски език във френска гимназия в Париж. От седемдесетте години R.Y.E. въвежда йога в училищната система и по свой собствен начин повлиява напредъка в образованието. В този разказ свами Йогабхакти обяснява основаването на R.Y.E. и изнасянето на докладите на международния R.Y.E. конгрес, проведен в Париж през ноември 1994 г.

Аз работя за R.Y.E. движението, което беше официално основано през 1978 г. Това движение имаше нужда от живот не просто както го разбираме ние с тяло и сетива, а  живот в колективното съзнание. Всички знаем, че бъдещето лежи в дъха на малките деца и точно затова R.Y.E. беше така необходимо.  

Трудностите, които учителите, обучаващите и родителите срещат в днешно време, са добре познати, така че R.Y.E. не отдели много време да критикува системата, а по-скоро се опита с помощта на йога да се намерят средства за облекчаване и, ако е възможно, за коригиране на средата, в която израства новото поколение.

Аз съм учител по английски език и затова започнах да продавам английски на министъра на образованието. Никога не съм съжалявала за това, защото посредством попиването на английския език научих и усвоих много важни неща. Едно от най-добрите неща, на които попаднах, докато учех английски в университета, беше американският автор Хенри Дейвид Торо. Той е бил обикновен човек, който е живял в Масачузетс и става едно от водещите имена в американската литература и философия. Дори го смятаме за един от просветителите в западния свят.

Торо прекарва две години в гора, като се опитва да вникне в истината за живота. Той казва: „Отидох в гората, защото исках да разбера какво е животът, а не като умра, да разбера, че не съм живял.” Той написва една от най-красивите книги, писана някога, която се казва „Уолдън”, в която описва своя опит в гората, и сто години по-късно тази книга все още е  вдъхновение за милиони хора. Когато питат Торо какво е усвоил в току-що основания Харвардски университет, където е учил, той отговаря: „В Харвард те обучават във всички клонове на познанието, но не и откъде идва то.” Това твърдение беше голямо вдъхновение за мен, като вземах под внимание трудната ситуация, в която се намираха децата в училище.

Детето в класната стая

Какво се очаква от детето в училище? Добрият ученик е този, който вдига ръка да даде правилния отговор на зададен въпрос. Правилният отговор е този, който учителят очаква, като не е задължително да е този, който детето знае. И така детето седи с часове на стол и вдига ръка. Цялата му същност е насочена към частта от неговото тяло, която е вдигната малко над главата, което е най-важното нещо за учителя. Това, което изтърпяват седалищните мускули на детето от седенето на стола не е от значение. Фактът, че то използва мозъка си през по-голяма част от времето, не означава, че учителят разбира, че мозъкът е свързан с тялото. Думата „мозък” на английски или френски е синоним на интелект, интелигентност. Фактът, че мозъкът се нуждае от кислород, за да работи добре, и че понякога главата има нужда да бъде наведена надолу както при поза, каквато е шашанкасана, не изглежда да е важно за властите в образователната система и всяка година те измислят начини да натъпкват все повече и повече знание. Този  наш суперкомпютър има физически, психологически и други нужди, които са извън обхвата на осъзнаване на повечето хора.

Така че реакцията на R.Y.E. към тази ситуация беше по логичен начин да се погледне на нещата. Например начинът, по който децата се карат да седят в училище в продължение на часове, без да се движат, е доста варварски. Аз съм сигурна, че ако в следващите 50 години ситуацията не се промени, децата ще експлодират. Експлозия е това, което виждаме в света днес. Има деца, които спряха да учат, заради ситуацията в училище.

Въвеждане на йога в класната стая

Когато за първи път започнах да въвеждам йога упражнения в класната стая, изглеждаше безкрайно глупаво учител по английски език да кара децата да си почиват и да не правят нищо. Учителят винаги е изисквал учениците да бързат и да започват работа, не да отделят време преди работа за почивка на ума, така че да му се осигури преход от един урок към друг, от външното към вътрешното. Това беше много проста идея, която изглеждаше доста странна на децата, но те я харесаха.

Разбира се, трябваше да убедим както родителите, така и властите, че йога упражненията в класната стая бяха съвместими с истинското учене. Как успяхме да убедим властите във Франция, макар че не всички са все още убедени, беше въпрос на тактика и стратегия. Бих могла да споделя тези стратегии с вас, но не съм наистина убедена, че ще може да се повтори същият  феномен във всяка страна.

Разбрахме, че ако децата харесат упражненията, тогава те биха били най-добрите посредници пред родителите. Отделяхме пет минути в началото или в средата, или дори в края на всеки час. Ако децата кажеха, „Ох, имаме тест по математика след това и се страхуваме, и се чувстваме изплашени и напрегнати, помогнете ни”, тогава давахме упражнение, което да им помогне да се чувстват по-щастливи преди теста. Но обичайно започвахме с пет минути, не повече, в началото на часа. Тъй като това е хомеопатична йога, която се инжектира в системата, упражненията се разработват според разбирането, възрастта и нуждите на децата и според момента. Например, ако е много студено навън, имаме специални затоплящи упражнения. Ако децата току-що идват от час по физическо възпитание, тогава няма да ги караме да си движат и разтягат телата твърде много, а по-скоро да се отпуснат напълно, защото от това имат нужда. В R.Y.E. ние прилагаме йога на адаптацията спрямо нивото на разбиране, възрастта, момента, възможностите. Учителят трябва да почувства, да бъде запознат с атмосферата в класа, с изискванията на момента.

“Йога в образованието” от Мишелин Флак – част втора

“Йога в образованието” от Мишелин Флак – част трета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *