Милка Христова – “Искам заниманията ми да протичат спокойно и хармонично”

Две са нещата, които трябва да се стремим да предадем на децата: корени и криле.

 Ходинг Картър

Казвам се Милка Величкова Христова и съм детски учител в ЦДГ №56 в София. Обичам децата, с които работя /3-7-годишни/. Искам заниманията ми с тях да протичат спокойно и хармонично, да предоставям достатъчно свобода на всички деца в групата. Но това невинаги може да стане, тъй като групите са многобройни, децата са шумни и неконтролируеми понякога. С прилагането на класическите педагогически методи „ученето” с малките деца не е особено ефективно, а и на мене самата ми е трудно.

Повечето от нас реагират на нежеланите неща и трудности в живота, като се опитват да променят другите или обстоятелствата. Истината е, че трябва да променяме себе си отвътре, да почистим собственото си изцапано лице, а не да почистваме образа си в огледалото. Занимавам се с йога от дълги години и реших, че трябва да има място, където да мога да се науча как да използвам техниките от йога за възрастни при малките деца. Смятам че както на мене йога ми въздейства балансиращо и хармонизиращо, подобен ефект ще има и върху децата. Така се срещнах с Елиза Николова от БЙА, която организираше курс за учители, желаещи да прилагат техники от йога в образованието. Това е системата R.Y.E.

През 2009 г. за първи път присъствах на такъв курс. Всички участници бяха интересни хора, учители в различни възрастови групи. Обучението беше на много високо ниво като организация, знания и начин на общуване с всички нас. Беше невероятно! Тогава започнах и да прилагам практиките на системата R.Y.E. в своята педагогическа дейност. Упражненията от йога са адаптирани и са достъпни за всички деца, независимо от здравословното им състояние и техните различия в интелектуално и психическо развитие. Всяка една от практиките на R.Y.E. представям на децата като забавна игра. Курсът ми даде толкова много нови знания, техники, идеи и игри, благодарение на което сега владея децата във всеки един момент.

Прилагам йога техники в началото на педагогическата ситуация, в самата ситуация, в други режимни моменти и където смятам за необходимо. Достатъчни са 5-6 минути йога практика и децата вече са по-внимателни и концентрирани. Заедно със самите йога техники използвам много картини /на самите пози, на животни, предмети/, детски музикални инструменти, малки пръчици, топки, балони, рингове, камъчета, перца, въртележки, кукли за куклен театър в най-различни размери. Допирът и играенето с тях развива сетивата на децата и те възприемат информацията много по-пълноценно. За да създам интерес към дадена йога поза, използвам още стихчета, песнички, приказки, много броилки. Дори само броенето до 5 или 10, съчетано с движения на ръцете и краката създава нужния тих момент. Макар и кратки, йога моментите, които прилагам, дават на децата възможност за движения, които са много необходими за тях на всяка възраст.

За сравнение, там където се прилагат традиционни педагогически методи, децата са заети през цялото време да „работят” по указанията от многобройните учебни помагала, които щедро ни предлагат различни издателства. Това ги задържа дълго време седнали, обездвижени, в статично положение. В моята педагогическа дейност създадох интерес у децата към картинки , които са оформени в кръг, или така наречените мандали. Тези картинки развиват интерес у децата как да съчетават цветовете, да спазват контурите, те стават по-концентрирани. Много ми помага и това, че намирам разбиране от директора на детската градина, в която работя и, разбира се, от моите колеги. Искам да кажа, че не съм сама! Благодаря на R.Y.E. за възможността да направя работата с децата по-смислена, полезна, забавна и иновативна! Благодаря ви, приятели!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *