Стеляна Дулкова: “Учим най-добре, когато сме щастливи!”

Преди три-четири години, докато бях в Сатянанда ашрама в Рикхия, Индия, чух да се говори за йога в образованието. Поинтересувах се и ми обясниха, че са простички техники, които се интегрират в нормалните учебни часове, за да помагат на децата да учат по- добре. Казвало се R.Y.E. По това време обаче обученията се провеждаха във Франция, Испания и други европейски държави, а таксите за участие бяха като за техния стандарт.

R.Y.E. и в България

 Не спирах да си мисля за R.Y.E. и често проверявах уебсайта им за нови статии. След няколко години с огромно удоволстие разбрах, че ще се провежда първото обучение в България, а таксата участие беше съвсем нормална. С радост се записах веднага. Преживях пет невероятни дни, в които учихме, играхме и се смяхме. Ето така винаги съм си представяла, че трябва да бъде и в учебните часове за малки, по-големи и най-големи. Нямах търпение да започна да използвам всички прекрасни техники, които бях научила: “движи се и спри”,” предай ритъма”, ” кръгово и квадратно дишане” и много, много други. 

По това време водех клуб по английски в два дома за деца в Търновска област. Децата първо подходиха скептично, когато им казах практики от йога, но много бързо обикнаха нетрадиционните и забавни методи. При обучението на деца е от огромно значение, ако периодите на седене, четене и писане се редуват с движение и игра, или самото учене е под формата на движение и игра.

Направи часовете ми леки и забавни

 Смело предложих същите и на по-големичките си ученици англичани, на които преподавах български език. Беше истински успех. Направи часовете ми леки и забавни. Уморителната, продължителна концентрация върху учебника в седнало положение беше истинско мъчение за някои от тях, които никога  не бяха учили чужд език, а и възрастта им ( много от тях около и над 50-годишни) не им помагаше. Въвеждането на музика, движение, използването на различните сетива и релаксацията, определено бяха от полза. Оттогава досега не съм спирала да експериментирам с R.Y.E., да го ползвам в различните обучения на хора от всякакви възрасти и националности и все повече да съм убедена в неговата прекрасност.

Баланс на ума, тялото и емоциите

Основният принцип на йога (според моето разбиране) е баланс на ума, тялото и емоциите. Когато това се постигне, ние можем да се осъществим напълно. Работейки в тази посока в учебните часове, като балансираме ума, тялото и емоциите на учениците, а даже и на учителите ( аз винаги участвам в практиките), ние даваме възможността за осъществяване на възможностите и заложбите на участниците. Учим най-добре, когато сме щастливи! Учим най-добре, когато дори не знаем, че учим!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *