История

Мишелин Флак

Мишелин Флак, изключително вдъхновяващ лектор, педагог с дългогодишен опит, активен президент на R.Y.E. Франция до 2017 г., е основател на системата R.Y.E.

Тя е професор по английски език и доктор по американска литература. Практиката ѝ в редиците на образователната система – от 1957 до 1994 г., е изключително богата.

Релаксация в класната стая

Още в далечната 1973 г., докато работи като преподавател по английски език в основно училище в Париж, Мишелин започва да прилага различни техники за отпускане на децата в клас. 

По това време Мишелин Флак активно практикува и йога.

Сама усетила ползите на йогийските техники, френската педагожка решава, че те могат ефективно да подпомогнат и нейните възпитаници в тяхното обучение.

В течение на няколко години тя преподава, като включва в учебния час прости техники на релаксация, раздвижване на тялото и практики на концентрация. Позитивните резултати, които отчита, ѝ дават увереност да продължи в тази посока.

Основаване на R.Y.E.

През 1978 г. Мишелин обобщава постигнатото в система, която нарича R.Y.E. (Research on yoga in education), Изследване на йога в образованието, Франция. 

През следващите години R.Y.E. се популязира активно във Франция. Днес R.Y.E. методиката е официално призната от образователната система във Франция.

R.Y.E. по света

Алтернативният подход за работа с деца, който разработва Мишелин Флак, днес е познат и използван и в много други държави.

Официални R.Y.E. организации има в Белгия, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Великобритания, Израел, Уругвай и България. Курсове от обучители по R.Y.E. се провеждат в Бразилия, Чили, Мексико.
На всеки две години се провеждат международни срещи на които преподаватели, социални работници и други специалисти, работещи в сферата на образованието и възпитанието, обменят своя опит и идеи. 

Литература

Мишелин Флак е автор на няколко книги „Yoga in School, a Primer for Teachers and Parents (“Йога в училище – основа за учители и родители“), в съавторство с Жак дьо Колон, “Des enfants qui réussissent : Le yoga à l’école”(„Децата, които успяват: Йога в училище“), както и на много публикации, свързани с образованието и възпитанието на децата.
За своите книги и обученията, които провежда, Мишелин казва, че не желае те да бъдат като готварска книга с готови рецепти.

Според нея те са възможност да се придобият знания за основните принципи. Чрез прилагането на тези принципи да се изразят творчеството, въображението, иновативността на всеки, който ще ги използва.